Jasper (national park)

Na de fantastische Icefields Parkway kan je heerlijk bijkomen in en rond dit plaatsje.
Overdag is er van alles te doen, want ook hier is de omgeving prachtig mooi!

Ten zuidwesten van Jasper Townsite, een grote, ronde berg domineert de skyline. Deze berg is de Whistlers, de meest toegankelijke top in het gebied (niet te verwarren met de Whistler Mountain, nabij Vancouver). Het chalet ligt op de top is de bovenste aansluiting van een gondel die 960 meter omhoog gaat in zeven minuten. De excursie naar de top voert u door drie van het park levens zones te beginnen met de montane, de open-beboste Athabasca Valley bodem, waar de meeste grote dieren Jasper’s leven.  Als de  kabelbaan stijgt naar  meer dan 1350 meter boven de zeespiegel, veranderd de vegetatie in dichte bossen van Englemann den en spar genoemd subalpine. . Op de bovenste terminal, is de kale mengsel van stenen, onvolgroeide bomen en kleine, tere planten genaamd de alpine lifezone,  de thuisbasis van de “fluiten” marmot en gecamoufleerd sneeuwhoen.

 

wh00032
spiritisland1

 Maligne lake : Maligne Lake is het grootste natuurlijke meer in de Canadese Rockies. Omgeven door sneeuw-en ijs bedekte bergen, de 22 km lange meer strekt zich langs serene Spirit Island recht voor om de smelt-water-kanalen van Coronet Glacier. Een open bos van Lodgepole dennen en sparren, de thuisbasis van elanden, kariboes en Harlequin Eenden en vele andere soorten van wilde dieren omringen de bezoekers aan het noordelijke uiteinde van het meer.

ec0031
ec359

Als je over Highway 93 bent gekomen is het leuk om vanuit Jasper een stukje terug te rijden naar Highway 93a deze is ook zeer de moeite waard (dit was ook het oorspronkelijk traject van de Icefields Parkway). Vandaar kun je ook Mount Edith Cavell bereiken, een besneeuwde rotskap die steil uit de Angel Glacier oprijst tot een hoogte van 3363 meter.

EdithCvl

 

 

Van de parkeerplaats leidt een wandelpad,

Pad van de Glacier Loop
1.6 km return (1-2 uur)

Trailhead: einde van de Cavell Road.
Deze korte, goed gebruikte route voert je naar de grote noordkant van Mt. Edith Cavell, over een rotsachtig landschap onlangs bedekt met gletsjerijs.

 

 

Aan het eind van Highway 93a net voor de kruising met Higway 93 zitten de Athabasca Falls.
De 23-meter Athabasca Falls is niet erg hoog volgens de Canadese Rockies normen, maar de grootte van de rivier is een van de meest krachtige die te vinden is in de bergen van de nationale parken. Stromend over een laag van hard kwartsiet, heeft de waterval zich een weg gesneden in de zachtere kalksteen eronder, carving ingewikkelde functies, zoals kuilen en een kleine canyon. Voortvloeien uit de gletsjers van het Columbia Icefield, is de Athabasca River is het grootste riviersysteem in Jasper.

AthabFalls

Downloaden (PDF, jasper-Points-of-Interest-map.pdf)